Membran, milimetrenin on milyonda biri ölçüsünde küçük gözeneklere sahip olmasıyla yarı geçirgen bir zar filtre şeklinde bilinir. Musluk suyunun molekül seviyesinde filtrelenmesiyle suyun sertliğini düzenleyen araçtır. Bununla birlikte musluktan gelen suyun içindeki maddeleri temizleyen su artıma cihazlarında kullanılır. Membranla filtrasyon süreci, farklı özellik ve boyutlardaki molekülleri ayrıma özelliğiyle karakterize edilir.
İtici gücünü oluşturan özel zarın iki tarafı arasındaki basınç farkı olmasıdır. Su arıtma cihazlarındaki en önemli alan olan bu zar filtre, suyun içindeki bu suyu kirletici maddelerin kullanılacağı suyun erişimi kesilir. Başka bir anlatımla, sudaki toksik ve kimyasal maddelerin arındırılması bu şekilde sağlanır. Arındırılan maddelerin vücuda girmesiyle büyük sağlık riski taşıması ayrıca önemli olduğu için, arıtma cihazı kullanmanın önemi yadsınamaz.
Membran Filtre Türleri
Yaygın şekilde kabul edilen dört tür membran filtrasyonu bulunur. Bu filtreler, beslenme sıvısından ayırmaları gereken malzemenin büyüklüğüne göre belirlenir. Artan gözenek boyutu değerlendirildiğinde bilinen bu membran filtreleri şunlardır;
- Nanofiltrasyon
- Ters osmoz
- Mikrofiltrasyon
- Ultrafiltrasyon
Bu filtreler, su arıtma cihazlarının en önemli kısmı denebilir. Çalışma sistemi olarak, su yalıtımında kullanılan en güvenli teknolojiler genelde bunlardır. Su geçişi olmaması istendiğinde, membranın çok iyi bir tercih olması ve sağlık açısından ciddi bir izolasyon sağlaması, artık pek çok evde de kullanılmasında rol oynar. Membran kullanımının giderek daha fazla gündeme gelmesinin en önemli nedeni, izolasyon çalışmalarının sıvı yalıtımında somut olumlu etki yaratmasıdır.
Membranların Kullanım Alanları
Membran kullanım alanları çok çeşitlidir. Fiziksel bir bariyer şeklinde kullanılan membran filtre, oldukça özel nitelikte üretilir. Bu bariyerden yalnızca beslenme akışındaki belirlenmiş bileşenlerin geçmesine izin verilir. Tutarlık, güvenilirlik açısından etkisi kanıtlanmış olan yapısıyla, yüksek esnekliğe ve ürün kalitesine sahiptir. Çeşitli evsel ve endüstriyel cihazlarda yaygın şekilde kullanılan bu sistem, malzemenin türüne göre değişir. Tipik şekilde polimerik malzemelerden üretilir.
Membran filtrelerin avantajları değerlendirildiğinde, düşük işletme maliyetleridir. Yüksek performans göstermelerine rağmen, bu filtrelerin işletme maliyetleri bir hayli düşüktür. Çok az bakım gerektirirken, bu sayede uzun ömürlü kullanım sağlarlar. Bakım ve temizlik açısından oldukça pratiktir. Bu da işletmeler açısından maliyet tasarrufuna neden olur.
Membran Filtrelerin Sık Değiştirilmesi
Membran filtrelerin sık değiştirilmesi, bakımı ve temizliği gerekebilir. Bu da ev için kullanılan su artıma cihazlarında maliyetli olabilir. Bir yandan da uygun şekilde korunmazsa tıkanabilir, hasar görebilir. Bu şekilde verimlilikleri ve etkinlikleri azalabilir. Yüksek arıtma seviyeleri, geniş uygulanabilir yapıları ve düşük işletme maliyetleri söz konusu olduğundan, evsel ve endüstriyel uygulamalarda oldukça yaygın şekilde kullanılır.
Yüksek basınç gereksinimleri ve sık olarak bakıma ihtiyaç duyma potansiyellerinden dolayı, bunların kullanımı konusunda dikkatli olmak gerekir. Bir yandan da uzun ömürlü kullanım için yönetilebilir. Gerekli ve uygun bakım ve özenle bu filtreler, türlü sıvılarda, etkili ve verimli filtreleme sağlayabilir.
Membranla İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular
En kaliteli membran markası hangisidir?
Su arıtma cihazlarının olmazsa olmazı membran filtrenin en kalitesi, parça kalitesi ve markaya göre farklılık gösterir. Bununla birlikte bazı markaların parçaları bozulduğunda, garanti kapsamında olmaz ve orijinal parça kullanılmaz.
Membran filtre tıkandığında ne olur?
Membran filtre tıkandığında, suyun akışını zorlar ve sonucunda büyük bir baskı yaratır. Tıkanma sonucunda birden fazla sorun ortaya çıkar. Su arıtma cihazlarının diğer bölgelerinde hasarlar ve enerji maliyetlerinde artışa sebebiyet verir.
Membran filtrelerin ömrü ne kadardır?
Membran filtrelerinin ömrü, birden fazla faktöre bağlı olarak değişir. Genelde 8 ile 24 ay arasında ömrü vardır. Bunlar markaya, kullanım sıklığına ve suyun kalitesine bağlı olarak değişir. Membran değişimi yapılmadığında, suyun kalitesi düşmesine yol açar.